Το ελαιόλαδό μας

Υιοθετούμε σαν βασική μας αρχή πως η καλλιέργεια της ελιάς πρέπει να ακολουθεί το φυσικό κύκλο ζωής της. Περιποιούμαστε με πολύ φροντίδα και αγάπη τα ελαιόδεντρά μας, από το δέσιμο του ανθού της ελιάς μέχρι το μάζεμα, ακολουθώντας τους κανόνες βιολογικής γεωργίας.

Φιλοσοφία μας είναι πως η παραγωγή του ελαιολάδου πρέπει να διασφαλίζει την εξαιρετική ποιότητά του, αλλά και όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, καθώς και την χαρακτηριστική φρουτώδη γεύση και το πλούσιο άρωμα.

Η φύση του ελαιώνα της Γέρας και ιδιαίτερα η ποικιλία ελιάς «Κολοβή»,  αλλά και η καθημερινή μας ενασχόληση και επίμονη προσπάθεια καθιστούν το βιολογικό ελαιόλαδο «Μερόπη» ως ένα προϊόν απαράμιλλης γεύσης και ποιότητας.

Παραγωγή

Ο ελαιώνας μας δεν ποτίζεται τεχνητά και διατηρείται καθαρός, τόσο από χημικά όσο και από οργανικά λιπάσματα εδώ και περίπου 20 χρόνια.  Χρησιμοποιούμε μόνο την ελέυθερη βόσκηση των ζώων, η οποία λειτουργεί και ως φυσική λίπανση.

Η ελαιοσυγκομιδή, ή αλλιώς το «λιομάζεμα», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στην περιοχή της Γέρας,  ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου με τις ελιές να είναι πράσινες (άγουρες) και ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο, ένα στάδιο πριν ωριμάσει ο καρπός, έχοντας το χαρακτηριστικό ελαφρύ μωβ χρώμα.

Οι ελιές μαζεύονται με τα χέρια, συσκευάζονται σε τσουβάλια και άμεσα, μέσα στην ίδια ημέρα, φροντίζουμε να μεταφερθούν στο ελαιοτριβείο της περιοχής, για να γίνει η ελαιοποίησή τους. Κατ’αυτόν τον τρόπο διατηρείται χαμηλή η οξύτητα του ελαιολάδου  (0,3). Η έκθλιψη γίνεται εν ψυχρώ,δηλαδή μετά το πλύσιμο και την πολτοποίηση του καρπού η ελαιοζύμη θερμαίνεται κάτω από τους 26°С, αφού όπως είναι γνωστό σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες, το ελαιόλαδο χάνει μεγάλο μέρος των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών του.

Έπειτα, αποθηκεύεται στις ιδιόκτηκες ανοξείδωτες δεξαμενές μας, οι οποίες πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Με πολλαπλές μεταγγίσεις των δεξαμενών, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πετυχαίνουμε την απομάκρυνση των ιζημάτων από το ελαιόλαδο και έτσι λοιπόν το ελαιόλαδό μας  φτάνει σε εσάς σαν φυσικός χυμός ελιάς !

 Μετά την περίοδο της συγκομιδής αρχίζει αμέσως η περιποίηση των ελαιόδεντρων, με πρώτη εργασία το κλάδεμα και φυσικά η φροντίδα συνεχίζεται όλο τον χρόνο, με βιολογικό τρόπο !

Date:

Προσθήκη νέου σχολίου