Ο Τόπος μας

Το νησί της Λέσβου έχει μακρά παράδοση στην ελαιοκαλλιέργεια, που ξεκινάει από τον 17ο - 18ο αιώνα. Η Λέσβος είναι ένα ατέλειωτο δάσος ελιάς, εκατομμύρια ελαιόδενδρα απλώνονται στους συνεχείς ελαιώνες της. Οι Λέσβιοι παραγωγοί αντιλαμβανόμενοι την αξία του πολύτιμου καρπού της ελιάς, οργάνωσαν την κοινωνία τους γύρω από την καλλιέργειά της. Χτίστηκαν ελαιοτριβεία σε όλη την έκταση του νησιού και  αναπτύχθηκε μία πληθώρα επαγγελμάτων και τεχνικών γύρω από την αξιοποίησή της.

Ιδιαίτερα, για τη Γέρα, μια περιοχή περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, οι ελιές και το λάδι αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της. Βρίσκεται βυθισμένη στα ατέλειωτα βουνά ελαιώνων της,  δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, που αντικατοπτρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα ασημένια νερά του κόλπου της, ενός από τους πιο γραφικούς κόλπους της υδρογείου, όπως έχει χαρακτηριστεί ο Κόλπος της Γέρας. 

Λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών και εδαφικών συνθηκών της , και του φυσικού ορεινού της πλούτου, η Γέρα αποτελεί μία από τις ιδανικότερες περιοχές για την καλλιέργεια της Κολοβής ελιάς ή Αγριελιάς ή Μυτιληνιάς,που ευδοκιμεί σε δύσκολα εδάφη χωρίς πολύ νερό και δίνει εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο της Γέρας θεωρείται ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως! Είναι ελαφρύ, εύγευστο, αρωματικό και φίνο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί στοιχείο της ιστορίας και του πολιτισμού αυτού του τόπου.

Date:

Προσθήκη νέου σχολίου