Συνταγές

1. Γαρίδες σαγανάκι 

(για μέτριο τηγάνι)

1/2 κ. γαρίδες μέτριες (φρέσκες ή κατεψυγμένες με το κέλυφος)
150
γρ. φέτα χοντροκομμένη
4
ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1
μεγάλο κρεμμύδι σε φέτες

2 πιπεριές πράσινες κομμένες
2 σκ.σκόρδο
1 φλ.καφέ ούζο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ. Βιολογικό Εξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο Μερόπη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε τις γαρίδες, κρατώντας τα κεφάλια και τις αλατίζουμε. Σ' ένα ανάλογο τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ, 1'-2' από κάθε πλευρά. Τότε τις σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί 1'. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το κρατάμε.
Σε άλλο τηγάνι, μέτριο και βαθύ ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά. Οταν γίνει διάφανο ρίχνουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, χωρίς να χαμηλώσουμε τη φωτιά. Αλατίζουμε και τις ψήνουμε γυρίζοντας συχνά γιά 6' περίπου, μέχρι να ζαρώσουν και να αφήσουν τους χυμούς τους, φτιάχνοντας μιά σάλτσα πηχτή, χωρίς να λιώσουν εντελώς. Τότε προσθέτουμε τις γαρίδες με τους χυμούς που άφησαν στο τηγάνι, τη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί σε μέτρια φωτιά γιά 2'-3', μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει η φέτα χωρίς να ανακατεύουμε συχνά, για να μη διαλυθούν τα κομμάτια της. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τον φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε όπως είναι, με το τηγάνι.
Τ
ips: Σωτάροντας τις γαρίδες καταφέρνουμε να κρατήσουμε τους χυμούς και τη γεύση τους, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν τις βράζαμε. Αν τις ρίξουμε ωμές στη σάλτσα ντομάτας, θα αφήσουν πολλά υγρά.
Σημαντικό είναι να μην ψηθούν πολύ, για να κρατήσουν τη γεύση τους και να μείνουν ζουμερές.
Αν δεν έχουμε ώριμες και γλυκιές ντομάτες, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε από κονσέρβα.

2. Γκιουζλεμέδες

100ml  Βιολογικό Εξτρα Παρθένο ελαιόλαδο Μερόπη

250ml χλιαρό νερό

1κ. αλεύρι

2 κ.σ ξύδι

Αλάτι

Για τη γέμιση

250γρ ανθότυρο + 200γρ φέτα

2 ολόκληρα αυγά

μισό ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή 2 κουταλιές της σούπας ξερό

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου

Αναμειγνύουμε ελαφρά σε ένα μπολ φέτα, αυγό, τον δυόσμο και πιπέρι και τ’ αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκουβίτσα στη μέση. Ρίχνουμε εκεί ελάχιστο αλάτι, και, σταδιακά, ελαιόλαδο, ξύδι και νερό, παίρνοντας λίγο-λίγο αλεύρι από το κέντρο προς τις άκρες. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν σφιχτή ζύμη (αν χρειάζεται κι άλλο αλεύρι, συμπληρώνουμε). Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου. Μόλις ετοιμαστεί, σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με μεσαίο πλάστη λεπτά φύλλα, πασπαλίζοντας τα κάθε τόσο με νισεστέ. Τα κόβουμε σε λωρίδες 5×10 εκ., βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας 1 κουταλιά γέμιση και τα τυλίγουμε, ακανόνιστα, σε μικρά τρίγωνα ή φακελάκια, που τα διπλώνουμε καλά, για να μη χυθεί το περιεχόμενο. Τηγανίζουμε τους γκιουζλεμέδες σε τηγάνι με 100ml καυτό ελαιόλαδο για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

3. Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και σως αυγολέμονο

Υλικά

4 στρογγυλά κολοκύθια  

1/2 κιλό κιμά

130ml Ελαιόλαδο Μερόπη

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

1 ντομάτα στον τρίφτη

5 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα

2 ποτήρια νερό

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

αλάτι πιπέρι

Για την γέμιση

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με τον κιμά σε 5 κουταλιές της σούπας (50ml) ελαιόλαδο για 10 λεπτά και αλατίζουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα και το ρύζι , το νερό και την ζάχαρη χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε τον μαιντανο και αφήνουμε για άλλα πέντε λεπτά στην φωτιά. Για τα κολοκυθάκια: Γεμίζουμε ως την μέση μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό αλατισμένο και όταν πάρει βράση βάζουμε τα κολοκύθια να ζεματιστουν για 8 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το καπάκι απο το κολοκύθι και ανοίγουμε με ένα κουτάλι του γλυκού και αφαιρούμε την ψύχα του. Αλατίζουμε καλά, προσθέτουμε την γέμιση και το καπάκι του καθενός , ραντίζουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο το κάθε κολοκυθι και ψήνουμε στους 180C για 1 ώρα και 10 λεπτά.

Για το αυγολέμονο

Σε ένα μπωλ χτυπάμε 2 αυγά με τον χυμό ενός λεμονιού και τα προσθέτουμε σιγά σιγά χτυπώντας διαρκώς σε ζεστό ζωμό λαχανικών (περίπου μισου λίτρου). Σε ένα ποτήρι κρύο νερού προσθέτουμε 1 1/2 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Συνεχίζουμε να χτυπάμε το μίγμα και προσθέτουμε σταδιακά το νερό με το αλεύρι μέχρι να δέσει το αυγολέμονο. Αλατίζουμε αν χρειάζεται και σερβίρουμε το αυγολέμονο ζεστό πάνω απο τα κολοκυθάκια.

 

Date:

Προσθήκη νέου σχολίου